Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Perinnehuoneprojektimme sai huomiota myös Yhdysvalloissa.

Sudbutyyn rakentuva perinnehuone ja TKP:n osallisuus siinä on nyt saanut huomiota myös rapakon takana. Hancockissa Michiganissa ilmestyvä The Finnish American Reporter -lehti kirjoitti asiasta osana suurempaa kansallista veteraanipäivää koskevaa artikkelia. Artikkelia varten haastateltiin edustajia sekä TKP:stä, että Sudburystä. Artikkeli löytyy alla olevasta linkistä. Sen on kirjoittanut Mari Moilanen ja se on ilmestynyt The Finnish American Reporter- lehdessä no 4/ huhtikuu 2016.

/datafiles/userfiles/File/page11a (1).pdf

 

Perinnehuone muotoutuu

Sotaveteraanien perinnehuone Kanadassa alkaa muotoutua. TKP:n kautta lahjoitettu esineistö, kuten lottapuku, asetakki ja moni muu esine ovat näkyvästi esillä. Esineiden keräys jatkuu kuitenkin edelleen. Tavoitteena on saada perinnehuone valmiiksi itsenäisyyspäivään 2017, Suomen 100-vuotispäivään.

 

Esineiden keräys jatkuu

Esineistöä perinnehuonetta varten kerätään edelleen. Seuraava lähetys alkaa olemaan kasassa. Matkalle lähtee mm. sotaveteraanin ja evp. majurin asepuku mukanaan sitä kantaneen miehen historiaa. Myös monia puhdetöitä on kasassa. Ensimmäiset esittelyt perinnehuoneessa on jo pidetty, mutta varustelu jatkuu edelleen.

 

 

Ensimmäinen tavaralähetys saapunut Kanadaan

 

Ensimmäinen erä sotaveteraanien perinnehuoneen varustamiseen tarkoitettua materiaalia on saapunut perille Sudburyyn Kanadaan. Paketti sisälsi mm. asetakkeja vänrikin arvomerkein, lottapuvun ja keväällä edesmenneelle kenraaliluutnantti Lauri Koholle kuuluneen huuliharpun, jonka hän oli saanut saksalaiselta sotilaalta jatkosodan aikana ja jonka hänen puolisonsa tähän tarkoitukseen lahjoitti.

Nyt toimitettu materiaali on merkittävä alku perinnehuoneen varustamisessa. Aiemmin tänä vuonna perinnehuone sai lahjoituksena kanadalaisen eversti John Valtosen Afganistanista tuoman Suomen lipun.

Sudburyn aseveliyhdistys ja TKP kiittävät kaikkia lahjoittajia. Työmme jatkuu.

 

Sotaveteraanit Kanadassa rakentavat perinnehuonetta

 

Harva tulee ajatelleeksi, että suomalaisia sotaveteraaneja on vielä elossa myös Suomen ulkopuolella. Sotaveteraaniliiton Kanadan piirissä heitä on n. 300. Kanadan piiri on liiton piireistä alueeltaan laajin, kattaen yli 4000 km Vancouverista Montrealiin. Kanadan piirissä on seitsemän aseveliyhdistystä: Vancouver, Thunder Bay, Sault St Marie, Montreal, Toronto, Suomen – pojat Torontossa ja Sudbury. Piirin puheenjohtajana on vuodesta 2008 toiminut Reijo Viitala.

Vuonna 1976 perustetussa Sudburyn aseveljissä on tällä hetkellä 30 jäsentä. Reijo Viitala on toiminut sen puheenjohtajana vuodesta 2000. Yhdistys järjestää jäsenilleen mm. virkistystuokioita sekä tilaisuuksia kunnioittamaan kansallista veteraanipäivää, kaatuneiden muistopäivää sekä talvi- jatko- ja Lapin sodan eri muistopäiviä. Lisäksi he järjestävät Sodburyn suomalaiselle yhteisölle juhlan Suomen itsenäisyyspäivänä.

Muistomerkki Finlandiakylän pihamaalla.

 

Sudburyssa tapahtumat keskittyvät Finlandiakylään www.finlandiavillage.ca. Finlandiakylä on ainoana laitoksena Kanadassa tarjonnut laitoskuntoutusta suomalaisille veteraaneille vuodesta 2000. Kovin moni veteraani ei enää jaksa tulla Suomeen kuntoutukseen. Finlandiakylää ylläpitää Sudburyn Suomalainen lepokotiyhdistys.

Viime vuonna Sudburyn aseveliyhdistys sai idean taltioida veteraaniensa ja lottiensa aineistoa veteraaniperinnehuoneeseen, jolle Finlandiakylä tarjosi tilat. Materiaalia kartoitettaessa kävi ilmi, että ansiomerkkejä lukuun ottamatta veteraaneilla ei ollut paljoakaan. Moni muutti länteen mukanaan vain se, minkä matkalaukussa voivat kantaa. Niinpä katse käännettiinkin kohti isänmaata.

Veteraanihuoneen avajaiset ja vihkimistilaisuus. Vasemmalta 
veteraani Onni Keskinen, veteraani Sulo Laarin tytär Elisa 
Cole, pastorit Vihtori Leskelä ja Sam Tuokkola sekä veteraani 
Veikko Alatyppö

Sopivaa esineistöä kyseltiin Sotaveteraani- lehdessä viime vuonna. Syksyllä Reijo Viitala ja TKP:n edustajat sopivat yhteistyöstä materiaalin saamisesta perinnehuoneeseen. TKP:n roolina yhteistyössä on yrittää löytää Suomesta sopivaa materiaalia, arvioida sen käyttökelpoisuus ja toimittaa se Kanadaan käytettäväksi perinnehuoneen näyttelyssä. Kaikenlainen sotien ajan materiaali käy. Tarvitaan takkia, lakkia, pakkia ym. Myös lottien käyttämät varusteet ovat arvokkaita. Yhdistys on etsinyt jo pitkään lottapukua, sillä heidän oman lottansa, Kaarina Hytin lottapuku on Tuusulan lottamuseossa.

Jos jollakin, kenellä tahansa, on jotakin sopivaa materiaalia, niin odotamme yhteydenottoa. Viestiä voi laittaa yhdistyksen sähköpostiin tktpry(at)gmail.com. Osoitteesta saa myös vastauksia mahdollisiin asiaan liittyviin kysymyksiin.

Kanadassa asuvia sotaveteraaneja itsenäisyyspäivän 2013 lippuvartiossa. 
Vasemmalta talvisodan veteraani Heikki Anttila sekä jatkosodan 
veteraanit Onni Keskinen ja Veikko Alatyppö